Køkkenbelysning

Gode råd til køkkenbelysning

I takt med at danskerne bliver mere og mere oplyste om kost og ernæring, bruges der længere og længere tid i køkkenet på at lave god og sund mad. Maden laves fra bunden med alt, hvad det indebærer.

Madlavning kræver naturligvis en række redskaber, der sikrer de optimale vilkår. Et er redskaberne, noget andet er belysningen, så man har gode forhold at arbejde under. Belysningen skal helst understøtte formålet, og det er derfor vigtigt at have i mente, om køkkenet kun er et sted, hvor maden tilberedes, eller om det tilsvarende også er et sted, hvor den nydes. Belysningsformen er ikke nødvendigvis den samme, da madlavning kræver et koncentreret lys, der sætter fokus på køkkenbordet, imens selve spisningen kræver et mere diffust, og muligvis afdæmpet, lys, der sikrer den rette stemning og hyggelige atmosfære.

Køkkenets indretning

KøkkenbelysningIndretningen af dit køkken er heller ikke uden betydning. Mange danskere lever i etageejendomme, hvor køkkenet er forholdsvist lille. Ofte er det indrettet med køkkenborde til hver side og en smal passage imellem. Det er vigtigt, at overveje de forskellige elementers placering. Har du et areal, hvor maden primært tilberedes, og et andet, hvor opvask m.m. håndteres, så kan det være ideelt med koncentreret belysning over disse områder. Her bør du overveje pærer med et stærkt lys og en høj farvegengivelse.

Selve lampen skal koncentrere lyset over de definerede arealer, hvilket du kan sikre ved hjælp af godt afskærmede lampeskærme. Generelt er brede lampeskærme gode til at fordele lyset, imens smalle (og små) lampeskærme, der ikke er gennemsigtige, kan fokusere lyset.

For at sikre en god belysning i hele køkkenet, bør du indrette med forskellige typer af lyskilder. Hav fx en loftspendel, der kan oplyse hele køkkenet i tillæg til dit koncentrerede lys. Er der spisekrog i køkkenet, kan du med fordel også placere en lyskilde over bordet. Lyskilden skal være af en tilpas størrelse til, at den kan oplyse hele bordfladen, så det både egner sig til, at du kan sidde og spise alene, men også have gæster over til en hyggelig middag. Igen er brugen af dit spisebord værd at overveje. Er du en af dem, der sidder og arbejder ved dit køkkenbord, skal du måske have en bedre belysning.

Indret dit køkken efter sollyset

Dagslyset er den bedste belysning, du kan få, da farvegengivelsen er 100. Ingen kunstige lysformer kan matche dette, og det er derfor vigtigt, at du udnytter dine vinduer, så godt som det er muligt. Det kan være svært at ændre på et køkkens indretning, uden at skulle investere i et helt nyt køkken, men kan du rykke dit spisebord hen til vinduerne, eller med få greb flytte tilberedningsafsnittet, så kan dette være at foretrække.

I mange hjem kan også være en idé at fjerne køkkendøren. Dette giver lyset mulighed for at vandre fra gangen ud i køkkenet. Især hvis dit køkken har små vinduespartier eller er lille, kan det være fordelagtigt at fjerne køkkendøren. Herved sikrer du ikke bare bedre belysning, men også at dit køkken synes større, da det nu er i bedre sammenhæng med din gang.

At fjerne køkkendøren kan også være medvirkende til, at der er en naturlig overgang fra det ene rum til det andet. Den naturlige overgang kan du også være med til at sikre, ved at bruge samme type pære i både dit køkken og de rum, det støder op til. Har du fx halogenspots i din gang, kan du overveje, om du også skal have halogenpærer i dit køkkenloft.

Har du gode råd og tips til at sikre god belysning i dit køkken? Du er velkommen til at smide en kommentar herunder, så vores læsere kan få glæde af dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *